5D-LAB.NL
MENU

Shin Splints

Deze blessure komt relatief vaak voor bij hardloopprofielen met een voorwaartse houding, zoals de Power Racer en de Quick Stepper. Kenmerken is dat je aan het begin van jouw loop al vrijwel direct een scherpe pijn voelt aan de voorkant van je scheenbeen. Het is mogelijk dat de pijn minder wordt tijdens het hardlopen. Het is echter ook mogelijk dat de steek je de hele run vergezelt of dat de pijn zo hevig wordt dat je moet stoppen met hardlopen. Na inspanning en in rust voelt u niets. Maar de volgende keer dat je rent, is de pijn er weer en deze keer is het nog intenser dan voorheen. Als je met je vingers op de voorkant van je scheenbeen drukt, kun je de pijn uitlokken. Je kunt zelfs merken dat de voorkant van uw scheenbeen rood en licht gezwollen is. Als je aan deze beschrijving voldoet, heb je waarschijnlijk het gevreesde shin-splint-syndroom.

Wat kan en moet je doen?

In eerste instantie moet je stoppen met belasten, dus stoppen met hardlopen. Ook als je het voelt opkomen tijdens een training.

Voor de langere termijn is het belangrijk om op zoek te gaan naar de oorzaak. Dat kan lastig zijn aangezien de oorzaken talrijk zijn.

Het kan namelijk liggen aan:

– vereerde houding van de voet

– verkeerde of oude schoenen

– looptechniek

– trainingsopbouw/belasting

Belangrijk is dat je door een fysio jouw blessure laat behandelen en onderzoeken, aangevuld met een loopanalyse. Bij voorkeur door een hardloopspecialist. Zoek je een hardloopspecialist in jouw regio? Kijk dan op onze partnerpagina! Door de combinatie van de functietesten van de fysio en de data vanuit ons 5D-LAB kun je vrij snel een aantal oorzaken elimineren om vervolgens tot de echte oorzaak te komen.

Het is een enorm vervelende blessure om te krijgen, maar gelukkig kun je er ook weer snel vanaf zijn als je weet wat je moet veranderen!

Je kunt natuurlijk ook direct een afspraak maken voor onze 5D-LAB Fysiotherapie!