5D-LAB.NL
MENU

Achillespeesklachten

Het begint met een steek in het onderste deel van de kuit of hiel. Meestal verdwijnt de steek weer als je loopt. De volgende ochtend echter slaat het echt toe en doet het pijn als je opstaat. Dit is de zogenaamde opstartpijn, maar deze verdwijnt na een paar stappen. We zien deze blessure relatief veel bij hardloopprofielen met een haklanding, zoals de Constant Glider en de Easy Strider.

 

De achillespees is de sterkste pees van het menselijk lichaam, maar vooral voor hardlopers is het een zwakke plek. Bij groot deel van alle lopers met deze klachten ben je maanden zoet of moeten zelfs het hele wedstrijdseizoen voortijdig beƫindigen.

Wat we vaak zien is dat deze klachten vooral komen door overbelasting, slechte enkelmobiliteit of verkeerde schoenkeuze. Maar altijd i.c.m. een niet passende techniek en houding.

Wat kun je doen om jouw achillespees meer te ontzien?

– minder op de voorvoet landen, bv meer op de midvoet

– lagere Lean Forward (minder leunen naar voren)

– lagere elasticiteit (minder bouncen)

– schoenen dragen die passen bij jouw bouw, techniek en houding

– vooraf enkel en knie goed mobiliseren en achteraf de kuit en achillespees goed rekken

– loopschema veranderen door minder frequent hoge tempoloopjes in te bouwen

Dit is gemakkelijk te negeren, maar als hardloper moet je nu al een afspraak maken bij jouw fysiotherapeut. Bij voorkeur een die gespecialiseerd is in hardloopblessures. Zoek je een hardloopspecialist in jouw regio? Kijk dan op onze partnerpagina.
Wil je achter de oorzaak komen en waar je aan kunt werken om een herhaling te voorkomen? Plan dan nu een afspraak in voor een High Tech Loopanalyse in ons 5D-LAB via www.5D-LAB.nl/afspraak!
Je kunt natuurlijk ook direct een afspraak maken voor onze 5D-LAB Fysiotherapie!