5D-LAB.NL
MENU

Hielspoor

Onder uw voet zit een brede pees. De pees zit tussen de hiel en de tenen. De plek waar de pees aan de onderkant van de hiel vastzit, kan pijn doen. Deze pijn noemen we hielspoor.

Hielspoor komt vooral voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar. Bij kinderen komt hielspoor weinig voor. Meestal komt hielpijn bij kinderen door iets anders. Bijvoorbeeld door de ziekte van Sever.

In het kort komt hielspoor eigenlijk alleen voor bij een belasting die niet past bij de belastbaarheid van de pees onder uw voet. Die belasting komt bijvoorbeeld voor wanneer u meer hardloopt, lang staat of wandelt dan u gewend bent of wanneer die belasting minder is geworden door bijvoorbeeld een verkorte kuitspier of achillespees. De pijn die deze overbelasting veroorzaakt zal bij rust of in ligstand minder worden. Dat is dan ook meestal het advies voor de korte termijn.

 

Wat is het advies voor de lange termijn?

Dat hangt af van de oorzaak, maar in het algemeen kun je stellen dat aangepast schoeisel (comfort en demping) en/of schoenzool (bv sportinlays) een oplossing is die vrij snel effect heeft. Als je vervolgens na een korte periode van rust weer rustig opbouwt en de belasting geleidelijk aan opvoert kun je in de meeste gevallen vrij snel weer optimaal belasten.

Heb je daarnaast ook een verkorte kuitspier en/of achillespees is het verstandig om daar door een fysiotherapeut naar te laten kijken, bij voorkeur een hardloopspecialist. Zoek je een hardloopspecialist in jouw regio? Kijk dan op onze partnerpagina!

Je kunt ook kijken of je jouw loopstijl aan kunt passen om de druk op de hiel te verminderen. Dat is niet voor iedereen een oplossing, maar als je bijvoorbeeld meer op jouw voorvoet zou kunnen gaan landen en je houding daarop aanpast kun je de belasting van de pees verminderen tot een niveau waarbij je geen klachten hebt.

Wil je ook weten of en hoe je jouw loopstijl aan kunt passen ter voorkoming van hielspoor? Maak dan nu een afspraak!

Wil je achter de oorzaak komen en waar je aan kunt werken om een herhaling te voorkomen? Plan dan nu een afspraak in voor een High Tech Loopanalyse in ons 5D-LAB via www.5D-LAB.nl/afspraak!

Je kunt natuurlijk ook direct een afspraak maken voor onze 5D-LAB Fysiotherapie!